Literatura

Chciałbym (wiersz)

Rafał Ch

Chciałbym umieć,
taki fach w dłoniach posiadać:
firmamentu fakturę
móc czasem z nici okradać.

Wyszyć suknię,
by błękitem nieba Cię otulić
i ozdobić promykowym haftem cudnie,
by się każdy cień przed Tobą kulił.

Z chmurnych nici, nieburzowych,
białych, zwiewnych, delikatnych,
uprząść lekkość, wpleść w osnowy,
aby ciężar odjąć w kroku każdym.

Radości ozdobą rozjaśnić wszystko -
mroczny kąt i zakamarek wszelki -
pod jej białopióre oddać skrzydło,
duszę unieść od szarości zbędnych.
 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 27 pazdziernika 2018 (historia)

Inne teksty autora

Pigmentowe okna
Rafał Ch
Myśli bezwiedne
Rafał Ch
Wśród koron
Rafał Ch
Miło
Rafał Ch
Mrugnęła
Rafał Ch
Otulony
Rafał Ch
Rejs
Rafał Ch
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca