Niepodległa - teraz gra

Irena Świerżyńska

Cisza  -  była

teraz -  głośno 

Niepodległa  

 

tamto

zgasło 

 

duch pamięta silna wiara i smętna twarz 

lico gładkie rysa z głębią 

tarczą  przodu

i do boju

od wiek wieków  stare

ramy gnie

 

dość 

wstań 

 

rusz ścianę zbij mur

tam -  stoi nowe inny ma krój

otworzy wrota  zamiecie chłód 

 

jeden z pasterzy w poprzednim wieku

widział człowieka  pogrążonego

w czarnej  rozpaczy 

Ten  - siłą konia  kamienie toczył

i szukał  gdzie ukryty  lżejszy

 bruk

 

To  -  tylko słudzy  śpiewał pan 

 myśli miał trochę bogato grał  kram.

 

To - Popiełuszko  pokazał  światło 

 ruszył wir pracy

zagrzmiały bramy zamigał lud

kapłańską ręką światu tłumaczył

co to udręka i gdzie jest ból 

co to zgryzota i  kto uściśnie

zmęczoną dłoń

 

Pomożecie 

pomożemy.

 

Widział siłę - ,,Solidarności"

nie widział ręki 

 tej  -  co  dusi

splecionym sznurem w bagażnik rzuci

pokaże otchłani głębiny 

echo poniesie 

zabrzęczą trzciny świata  wielkiego

 

   to - Jego dusza

   i świat   - Jego

 

      Święty na wieki

 

 

 

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 28 października 2018
anonim
  • Arian
    Najlepiej zapoznać sie z historią powszechną.

    Polska odzyskała niepodleglosc po zaborach tylko na 20 lat. Od 1945 roku do dnia dzisiejszego jest panstwem o ograniczonej suwerennosci. Obojetnie na kogo zaglosuja Polacy zawsze wyłazi jednaka polityka sprzyjajaca zagranicznym interesom na koszt tubylców.
    Ktos kto uważa, że mamy 100 lat niepodleglosci, niech walnie się po głowie.

    · Zgłoś · 6 lat
  • Irena   Świerżyńska
    Przecież - o tym piszę, o tym świadczą moje wiersze - tylko obecni młodzi widzą inaczej

    · Zgłoś · 6 lat
  • Arian
    Solidarnosc i KK zdradzili Polskę. TZW plan Balcerowicza jest dziełem Sorosa -Sachsa, amerykanskich żydów.

    · Zgłoś · 6 lat