Miłość – cierpienia przyczyna
Co morze łez gorzkich zaczyna
I serce przeszywa jak miecze –
Cierpienie jest życie człowiecze
Bolesne losu zrządzenie –
Pierwsze nieśmiałe spojrzenie
Moc miało duszę odmienić
Rozsądek w szaleństwo zmienić
Dla słowa czułego jej żyłem
Z wspomnieniem lica budziłem
Lecz ona żegna się i mówi niewiele
Słyszę: Będziesz najdroższym
- ale przyjacielem