Przyjaciel

Cierpienia młodego Wertera

Miłość – cierpienia przyczyna

Co morze łez gorzkich zaczyna

I serce przeszywa jak miecze –

Cierpienie jest życie człowiecze

 

Bolesne losu zrządzenie –

Pierwsze nieśmiałe spojrzenie

Moc miało duszę odmienić

Rozsądek w szaleństwo zmienić

 

Dla słowa czułego jej żyłem

Z wspomnieniem lica budziłem

Lecz ona żegna się i mówi niewiele

Słyszę: Będziesz najdroższym

                                               - ale przyjacielem

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby 2 głosy
Cierpienia młodego Wertera
Cierpienia młodego Wertera
Wiersz · 28 października 2018
anonim
  • Arian
    na tym polegaja cierpienia mlodego Wertera, błedy młodości

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Mithril
    ...patetyczne, przy tym miałkie i megawtórne

    · Zgłoś · 5 lat temu