Krzyż

Cierpienia młodego Wertera

Zaraz obok polnej drogi

Stoi wbity krzyż ubogi.

Czas tu grobu już kamienie

W marne obrócił wspomnienie,

Spróchniał krzyż w niemym żalu,

W zielonym traw skrył woalu

 

Kto pochowan  zapomniano,

Obrządków nie dochowano.

 

Kim, mój biedny bracie byłeś?

Czy uczciwie z ludźmi żyłeś?

Czy może jaki czyn srogi

Kazał spocząć koło drogi;

Nie na uświęconej ziemi?

                               -Tego się już nie dowiemy.

Cierpienia młodego Wertera
Cierpienia młodego Wertera
Wiersz · 2 listopada 2018
anonim