Literatura

NIEPODLEGŁA (wiersz)

Andrzej W.

 

Z map Europy wymazana
zbrojną ręką trzech sąsiadów,
gdy wewnętrznie rozpasana,
legła kupnych łotrów zdradą.

Miała zruszczyć się, zgermanić,
stracić ducha, mowę, wiarę…
Lecz przyszło opamiętanie,
zew, by zrzucić więzy krwawe:

Powstać z kolan, spojrzeć w niebo,
i odważyć się uwierzyć.
Przed zwycięstwem kroczy credo,
nadzieja pozwala przeżyć.

I daninę krwi płaciła
z pokolenia w pokolenie,
aż na wolność się wybiła,
nie targując się o cenę.

Troska o nią, jej obrona,
naszym obowiązkiem świętym.
Aby ci, co przyjdą po nas,
nie ścigali nas przekleństwem.

Więc wznieś głowę, spojrzyj w niebo.
Tam dziejowe kują dłuta.
Przed victorią kroczy credo.
W nim – Polonia Restituta.


słaby 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 8 listopada 2018, 13:08
To dobrze znamy…
Arian
Arian 8 listopada 2018, 13:49
Konrad z reguły nie daje oceny słabej. To może byc podszyty pod jego konto troll.
Na tym portalu pojawiaja sie trolujące klony.
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 8 listopada 2018 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca