Literatura

Oda do tolerancji (wiersz)

Cierpienia młodego Wertera

Nie zaglądajmy naszym bliźnim do alkowy

Niech zapanuje na całym świecie duch nowy

Niech każdy kocha kogo tylko ma ochotę

Przestańmy ludziom pochopnie odbierać cnotę

 

Zostawmy w końcu świątynie w spokoju

Niech różni wiarą siądą za stoły w pokoju

Polityki zawiłe na bok odłóżmy spory

W relacjach z ludźmi nabierzmy pokory

 

Szanujmy odmienne niż nasze zdania

Nowych perspektyw szukajmy poznania

Niech otwartość i wiedza pomogą nam

Całemu złu tego świata zadać kłam

 

Żyjmy jak chcemy do końca swych lat

Lecz tak by krzywd nie doznawał nasz brat

Dojrzyjmy człowieka w każdym z nas

A tolerancji i wolności przyjdzie czas


słaby+ 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 9 listopada 2018, 14:16
...megawtórny życzeniowizm podany w najbardziej infantylnej "formie"
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 8 listopada 2018 (historia)

Inne teksty autora

Nad tonią spokojną i czarną
Cierpienia młodego Wertera
Myśli
Cierpienia młodego Wertera
Serce
Cierpienia młodego Wertera
Krzyż
Cierpienia młodego Wertera
Przyjaciel
Cierpienia młodego Wertera
Park
Cierpienia młodego Wertera
Jesienna miłość z pociągu
Cierpienia młodego Wertera

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca