Marginalia

abc

Gwiaździsta noc na tej samej

zaoranej niwie

w ostatnich latach życia

z listu napisanego

pod koniec września

opisującego obraz Vincenta

van Gogha

o tytule pierwszego

akapitu

 

Pieniądze to nic innego

jak strzępy papieru

sztuki nie kupisz jest bezcenna

 

Wstępuje w szeregi śmierci

i wielu innych spotyka tam

jak zioła w maju ściętych

 

Może lepiej byłoby

aby uśpiono tak jak się usypia

chore psy i koty

pomyślał malarz

 

na czczo by uniknąć wymiotów

wstrzykując „głupiego jasia”

który otworzy bramę

do innego świata

 

A następny środek

zatrzyma akcje serca

to lepsze niż przewlekłe

cierpienie w Ogrójcu

 

abc
abc
Wiersz · 10 listopada 2018
anonim