Nasz świat

An.64

Patrzysz z dumą na świat,

bo po horyzont ludzka RZECZ.

Ale...

Niby nic a jednak...

Rubikon kreślony homo ręką to

             - przestworza rozdarte ogniem rakiet

             - tony szeleszczącego papieru zamiast świergotu ptaków

             - kostki kamienia w miejsce zieleni traw dzikich

             i tęcza kolorów folii skąpanej w słońca promieniach...

 

Jedynie wiatr figlarny goni ten znak upadku.

 

Natura gubi swój kształt i rytm,

bo nastał czas CZŁOWIEKA...

               Poczekaj jeszcze a...

z lupą przy oku szukać będziesz

               - samosiejki zielonej

               - sikorki bogatki

               - ćwierkającego wróbelka

               - mrówki leśnej.

Nieliczne już okazy natury

przypadkiem ocalałe - nie bronią twojej kultury.

An.64
An.64
Wiersz · 11 listopada 2018
anonim
  • Konrad Koper
    Przesłanie… Napisane z polotem !

    · Zgłoś · 6 lat
  • Mithril
    ...infantylna wyliczanka z gadaniną; ni to "wiersz" ni instrukcja obsługi

    · Zgłoś · 6 lat
  • Arian
    trzeba byc swirem żeby całymi dniami tropić gnioty na amatorskim portalu
    zwłaszca gdy wiekszość szkolnej klasyki stanowią gnioty literackie

    · Zgłoś · 6 lat