uprzątnąłem starannie dom
i starłem z półek kurz
według alfabetu ułożyłem
książki na regale
i kolekcję płyt
odpowiedziałem na wiadomości
przez lata nieodpowiedziane
zadzwoniłem tu i tam
„tak, wszystko dobrze, pozdrawiam”
Pani Halinie spod piątki
uśmiechając się oddałem sól
podlałem kwiaty
napisałem parę słów
włożyłem elegancki strój
i świeżo pastowane buty
uchyliłem drzwi
wziąłem do ręki sznur
jestem gotów już