sztuka jest tą drogą którą obrałem

Marek Kielgrzymski

na podłużnej górze smakołyków

okrakiem tkwię na wielkim marcepanie

pozdrawiając sokoły i małe żywe drzeworyty

sztuka jest tą drogą którą obrałem

 

pięć sekund ciszy wśród piosenek

krzycz szczęściarzu gdy ujrzysz oko światła

jesteś jak tlen w płucach fluorescencyjnych jaszczurek!

jak lawa w islandzkich wulkanach

 

a wszystko dzięki sztuce –

drodze którą wybrałeś

 

Marek Kielgrzymski
Marek Kielgrzymski
Wiersz · 23 listopada 2018
anonim