Ciemne wieki

Szmul Zimmermann

Wieki średnie powróciły

hukiem dział na wschodzie

i klasztorną ciszą na zachodzie

nowa religia niszczy zabobon

i nawet księciu spod czerwonej gwiazdy

dostała się połowa królestwa

 

Lecz nie słychać chansons de geste

o obłędnych rycerzach barwy nieba*

wielkich czcicieli świętego Jerzego

w dodatku nieznanego zawołania

z kraju niekoniecznie dalekiego

którzy za nic mają żądzę sławy

 

Przeciwnie głośno o tajnym bractwie

rycerzy okrągłego otworu z tyłu głowy

wiernych czcicieli świętego Antoniego

wyprawionych na poszukiwania

Świętego Graala nagłej wiosny

nieznanego roku niepańskiego

 

Renesans (choć to słowo długo jeszcze nie znane)

przeżywa turniej

ominięto tylko starą tradycję

i już od dawna wiadomo kto wygra

 

 

*kolorem otoków, naszywek i czapek NKWD był odcień niebieskiego

 

 

 

 

Szmul Zimmermann
Szmul Zimmermann
Wiersz · 27 listopada 2018
anonim
  • Mithril
    ...ot politykierka, pozawierszne to-to

    · Zgłoś · 5 lat
  • Arian
    ,,Czeka" zalożył polski szlachcic Feliks Dzierżyński. W samym NKWD za Stalina pracowały rozmaite nacje: Polacy,Gruzini,, Łotysze, Żydzi, Ukraincy. Teraz obwinia się tylko Rosję, a zwlania z odpowiedzialności inne narody. Polityka zaklamywania historii ciąg dalszy.

    · Zgłoś · 5 lat
  • Yaro
    najwięcej miesza jeden naród Arian wie ,który...

    · Zgłoś · 5 lat
Usunięto 2 komentarze