widziałem piekło
srebrne w drewnianej ramie
skrzące płomieniami
przyszłości
widziałem niebo
w odbiciu tafli wody
czerwone od zachodzącej
nadziei
na szczęście
dano nam
zapomniane wersy
o rzezi Moabitów*
widziałem piekło
najzwyklejsze lustro
przeszłości
w którym nie widać jeszcze
ludu wybranego
*w Biblii: starożytny lud wybity na rozkaz Jahwe przez Izraelitów pod panowaniem króla Dawida.