Widziałem piekło

Szmul Zimmermann

widziałem piekło

srebrne w drewnianej ramie

skrzące płomieniami

przyszłości

 

widziałem niebo

w odbiciu tafli wody

czerwone od zachodzącej

nadziei

 

na szczęście

dano nam

zapomniane wersy

o rzezi Moabitów*

 

widziałem piekło

najzwyklejsze lustro

przeszłości

w którym nie widać jeszcze

ludu wybranego

 

*w Biblii: starożytny lud wybity na rozkaz Jahwe przez Izraelitów pod panowaniem króla Dawida.

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie+ 5 głosów
Szmul Zimmermann
Szmul Zimmermann
Wiersz · 28 listopada 2018
anonim