Literatura

DYSPERSJA (wiersz)

abc

Przewodnik podróżny Karl'a Baedeker'a

 

Czerwona oprawa

Format publikacji 16 x 11cm


z cytatem na czwartej stronie

napisanym 23 października 1942

przez dr. Hansa Franka

 

Generalna Gubernia

pradawna kolebka Herrenvolku

którą w imię postępu

uczyni się wolną od Żydów

obcych rasowo

są zabytki naszej kultury

hotele kina i restauracje

dla rasy panów

to eldorado

 

Poprzez ponowną rekolonizację

na Zamojszczyźnie

(Lebensraum)

przywrócimy pierwotny porządek

po obu brzegach

będzie można dostrzec

piękno lunetą

 

Wybierając się na wycieczkę

krajoznawczą z kuferkiem

wypełnionym prowiantem

z laską i kompasem

mandoliną pośród pierwotnej

przyrody

 

Należy pamiętać

że to dziki wschód

na safari trzeba podróżować

„z bronią palną u boku”

po terenach jeszcze

nie ucywilizowanych

 

Jednak warto promować

w stolicy ten rezerwuar

niewykształconych robotników

dla nich niczym król

pośród włości

gram na fortepianie

nokturny Chopina

 

cywilizuję przybliżam

idee zjednoczonej Europy

 


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 29 listopada 2018, 15:44
Trochę pogubiłeś gatunki…
abc
abc 29 listopada 2018, 15:50
Pogubiłem? wręcz przeciwnie.
przysłano: 29 listopada 2018 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca