Pisać dla ludzi wiersze życiowe...

Marek Kielgrzymski

Pisać dla ludzi wiersze życiowe

to nie jest łatwo

siedząc pasywnie przy kontuarze

z odkrytą kartką

 

jeśli przyjmiemy że sztuka miałka

parzy się w bramach

to po cóż mnożyć epitalamia

gonić pegaza

 

jeśli założyć że pstra romanca

pnie się pasjami

ściele się szlakiem dawnych bitników

i zakolami

 

to po cóż celne animadwersje

głosić ludności

lepiej zamilknąć i łgać prześlicznie

ku zażyłości

 

w domu po zmroku zamysł prawdziwy

niepowtarzalny

wprowadzać traktem metafor lotnych

horyzontalnych

 

skupić się w sobie w cichości ducha

serpentynowo

zawiązać w supeł alegoryczny

zwyczajne słowo

 

Oceń ten tekst
Marek Kielgrzymski
Marek Kielgrzymski
Wiersz · 13 grudnia 2018
anonim