Literatura

Księgi Niegodziwe (wiersz)

Arian

Oskarżone jest słowo, które fałszuje myśli.

Są księgi, które sprowadziły nieszczęścia na ludzkość.

Podła historia i ani jednego zbawienia.

Procesja ofiar oszukanych  mrzonkami.

 

,,Stary Testament” – mitologia narodu wybranego.

Legenda stworzenia, odwet na podejrzanych i winnych.

Źródło ,,nieomylnej” wiary, nietolerancji, szowinizmu.

 

,,Młot na czarownice” – podręcznik łowców czarownic.

Instrukcja terroru, zabobon i podżeganie do mordu.

Składanie kozła ofiarnego dla chwały bożej.

 

,,Moja walka” – czarny kruk nazistowskich Niemiec.

Ideologia zmyślona do wywołania wojny ras.

Mesjanizm upadłych, groźba zagłady narodów.

 

Te pisma wypełniły  karty historii.

Kiedy  rozum spętały zwodnicze przesądy.

Wiara, która żąda nieuzasadnionych przywilejów.

Poglądy tych, co aspirowali do lepszych nie rozumiejąc niczego.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=rwxT05OvZJY&feature=share


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Arian
Arian 16 grudnia 2018, 19:40
W wydanej nakładem wydawnictwa Dialog pracy „Dlaczego przestałem być Żydem. Spojrzenie Izraelczyka” izraelski profesor Shlomo Sand oskarżył współczesny judaizm o szowinizm i rasizm.

Zdaniem Shlomo Sanda „żeby uzasadnić proces osadnictwa w Palestynie, syjonizm powołał się na Biblię, prezentowaną jako tytuł własności” do Palestyny. W szkołach publicznych Izraela Tora jest przedstawiana jako podręcznik historii. Przepełnione szowinizmem i rasistowską nienawiścią wobec gojów teksty Tory uczą od pokoleń Żydów nienawidzić inne nacje. Według opartej na Torze narracji Żydzi głoszą, że Bóg zobowiązał Mojżesza do „eksterminacji wszystkich mieszkańców Kanaanu, żeby zrobić miejsce na Ziemi Obiecanej synom Izraela”.
przysłano: 15 grudnia 2018 (historia)

Inne teksty autora

Nazajutrz
Arian
Babsztyl
Wislawa Szymborska
Na bruk
Konrad
Wywrotka
Arian
Do lemingów
Arian
Bramy Kijowa
Arian
Do poetów
Arian
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca