przejrzę

Robert noszczyk

 

chociaż wiem, że potrafisz przede mną

bardzo sumiennie ożywiać przestrzenie

chciałbym ujrzeć  barw świata zdroje

barw świata pięknie ze sobą spojonych

 

chociaż znam twój krok szybki i cichy 

w żółto - niebieskich adidasach 

które twoim marzeniem były od dawna

cały rozpalony zawsze o nich snułeś

 

chociaż z dala czuję oryginalny perfum

i wiem kiedy dłoń twoja miło ciepła 

koleżeńsko spocznie na moim ramieniu

 

chociaż wszystko jest tak prawie oczywiste

będę siedział jak żebrak przy kościele

cierpliwie będę czekał wsłuchany w bezkresy

by nie przegapić czasem uzdrowienia

 

Robert noszczyk
Robert noszczyk
Wiersz · 20 grudnia 2018
anonim
  • Robert noszczyk
    wiem, że nie ma takiej zasady, ale prosiłbym o to, aby ktoś, kto wystawia ocenę fatalną lub słabą, dobrze te oceny uargumentował...wiem, że mogę wyłączyć funkcję oceniania ale na razie nie widzę takiej potrzeby

    · Zgłoś · 5 lat
  • Ir
    Powiesz, że "choć" to zabieg celowy...a mnie on po prostu drażni.
    Nie rozumiem natłoku inwersji, czyżbyś myślał, że to dodaje poetyczności utworowi?

    "choć wiem, że sumiennie potrafisz przede mną

    niezwykle bosko ożywiać przestrzenie"

    Msz za wiele dookreśleń, albo sumiennie, albo bosko.......jeśli bosko, to wiadomo, że dokładnie, sumiennie.

    "choć znam twój krok szybki i cichy

    w niebiesko - żółtych adidasach

    co twoim marzeniem od dawna były"

    Winno być, "...które twoim marzeniem były od dawna"

    Ostatnia strofa wymaga gruntownej przeróbki.
    Cały tekst to moim zdaniem wersja warsztatowa.

    Kłaniam się.

    · Zgłoś · 5 lat
  • Robert noszczyk
    bardzo dziękuję i chyba ulegnę drobnym przeróbkom...również ślę ukłony

    · Zgłoś · 5 lat