ludzie kropka pl(P)

Grzesiek z nick-ąd

 

Ludzie myślą, że myślą, 
bo im ciężko. 
Czas się bokami przecisnął 
przez życie...
lub inną ścieżką.

Jeszcze ci serca nie podano,
a już cię mędrcy złotem mamią.

Czasem płaczą, bo płaczą, 
bo tak trzeba. 
Oczy próbują wypatrzeć 
za szczęściem...
lub innym niebem.

Jeszcze się tulisz w ciepłym sianie,
a już cię straszą zmartwychwstaniem.

Ludzie mówią i mówią, 
aż słów szkoda. 
Potem się plączą i gubią 
w miłości...
lub w innych zawodach.

Na czas ten, panie, byle jaki
od ciebie uczę się na pamięć,
że tylko miłość i dzieciaki
codziennym są zmartwychwstawaniem.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 2 głosy
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 24 grudnia 2018
anonim