Wiosenne ptaki obwieszczają śpiewem
Dobrą nowinę zagonionym ludziom
Teraz kiedy zima odeszła na chwilę
Bezzwłocznie przejęły jej inicjatywę.
Trele morele, świergotki czy brzdęki
Nie musisz tłumaczyć jak język angielski
Wystarczy, że swe uszy nastroisz na odbiór
A twej duszy struny zatrą zgryzot jęki.
Och tam na gałęzi sójka i kos siedzi
Hola mój sąsiedzie
Przystań tu przy drzewie
Bo życie w symbiozie
Na przyrody łonie
Wzmocni życie twoje.