Literatura

dlaczego (wiersz)

Irena Świerżyńska

tylko ty - Matko jedna 

jedyna

wiedziałaś i powiedz

dlaczego - tak 

 

dlaczego

nie było mi dane

zobaczyć i poznać świat

i nie wiem

co znaczy kochane

ten - duch i ciepło rąk 

dlaczego

 

dlaczego

nieznane i zimny zaprosił krąg

od zawsze 

gdzie twoje tam moje najbliższe

i ten sam płot

 

nie  poznam smaku niedzieli

czułości i lotów  białej pościeli

tak strasznie pusto i głucho

tylko  - zamknięte i czarne usta

dlaczego

 

dlaczego

to -  niebo nie mogło być moje

nie było słońca i gwiazd

 

tu - cisną

mocne powoje i twardy przytulił głaz

i jeszcze 

głęboki  pomruk ciemności  i kamień

z kamieniem gra

 

tylko 

dlaczego

aż -  tak bardzo boli

i sama 

na wieki -  ja

 

 

 


niczego sobie 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 6 stycznia 2019, 19:09
...grafomania sięgająca po czkawkę w płytkich "środkach"
Ir
Ir 6 stycznia 2019, 20:34
"...zobaczyć i poznać ten świat" -
Dopełniacz: kogo czego poznać?...tego świata.
odmiana.net/odmiana-przez-przypadki-rzeczownika-%C…
Dalej :
- ten świat
- ten duch
- ten lot
- ten sam płot....itp./itd.
...to, tu, ten ...............................
Tak to jest jak się pisze co ślina na język niesie.
Usunięto 2 komentarze
przysłano: 6 stycznia 2019 (historia)

Inne teksty autora

Szare smugi krążą w duszy...
Irena Świerżyńska
Z tajemnicą ziarno rośnie...
Irena Świerżyńska
Czy podzieli...
Irena Świerżyńska
brzegi dwa
Irena Świerżyńska
Kiedyś przyjdzie...
Irena Świerżyńska
Na tym polu już są kwiaty
Irena Świerżyńska
Mrówka pokaże...
Irena Świerżyńska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca