tylko głupota

Irena Świerżyńska

wszędzie się ścieli

czasami mówili - że głowa ma kota

od dawna 

na dole w kącie drzemała

taka cicha

i mała

 

skromna

mysz szara zza miedzy

i strzał

kulą w płot 

 

a - dziś

 

na szczyty loty zabrała

teraz pod niebem puszy się cała

i na salony z dumą kroczy

śpiewa i tańczy i tupnie nóżką

podskoczy

rzęsą zarzuci

i leci

 

czasem

otworzy czerwone i przymulone

zaspane  oczy

często zamyka  piękne i zdrowe

światłe i nowe

przeloty

 

nie - te wrota

 

a - jaka ważna

i droga

to  nic 

że  - tylko głupota

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie+ 2 głosy
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 10 stycznia 2019
anonim
  • Anonimowy Użytkownik
    Piotr
    ciekawa kompozycja

    · Zgłoś · 5 lat temu