Matko
sama szukaj raju
pąki rosną
kwiaty w pełni - blisko
wyścieliły łany łąk
płatki zwiną się przyćmione
na krawędzi śmiga bąk
owoc piękny bywa gorzki
czasem śliski
czy - pokaże jasny kąt
Ktoś - pomoże
dal rozjaśni
Orzeł i korona złota
pamięć
chwała siła honor i Ojczyzna
głośne wszędzie
bywa
puste
za ramą cisza dzwoni
łataj daj i otwórz ciepłe drzwi
było -Ty
stop - wszystko
odszedłeś za wcześnie
nie pora
nie czas
na tamto westchnienie
i tamten las
tu i tam krzyż
i głaz
tylko - ptak śpiewa