Literatura

Mord założycielski (wiersz)

abc

pod podwalinę nowej religii

niezbędny jest kult poległego bohatera

i dokonany mord założycielski

przez apostołów nowej idei

te dwie rzeczy idą ze sobą w parze

są wpisane w dress code każdej ideologii

 

krwawy sztandar nim załopotał

w powiewie wiatru i stał się relikwią

zabito wprzód Romanowów

bo nie da się uczynić reform

bez zburzenia zastanego porządku

 

zaraz po tym mordercy jeździli z odczytami

stali się szanownymi prelegentami

wychwalającymi sprawiedliwość społeczną

manichejskie widzenie świata

naukę leżącą u podstaw postępu

 

w mauzoleum zapłonął wieczny ogień

wybrzmiewała pieśń Horsta Wessela

trwał rytuał misterium

ku czci męczennika żniw nieśmiertelności

i tym podobnych rzeczy

wiecznie żywych


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Arian
Arian 13 lutego 2019, 22:14
dobry na odwilż 1956 r. ... obecnie trąci lekcją na poziomie gimnazjalnym
przysłano: 27 stycznia 2019 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca