Straszydło

abc

 

wzbogaciłem się

na diatrybie zainspirowanej

traktatem Lutra o miłowaniu

 

z rezydencji na „Górze”

mam widok na ziemię

pola pachnące dzikiego łubinu

niebiesko-szare

 

przekułem porażkę w sukces

początki były trudne

ale perspektywy obiecujące

dla akcjonariuszy

 

zacząłem w następujący sposób

swoje straszydło:

„chcą przeniknąć do naszej kultury

i okraść nas z dobrobytu

zbyt wielu obcych judzących

tu przybyło” lub

 

„dwudziestu sześciu bogaczy

ma tyle majątku co reszta populacji”

trzeba wyrównać szanse

dokonać redystrybucji dóbr

zniwelować nierówności społeczne

tak aby nastała sprawiedliwość

 

a potem odsunąć sprzed oczu

brzydki obraz z tych dni

i żyć jakby nigdy nic

Oceń ten tekst
abc
abc
Wiersz · 28 stycznia 2019
anonim
  • Arian
    ale nie chodzilo o mitologie wroga, tylko zwyczajny biznes
    hiltlera uzbroił zachodni kapitalizm, sam Henry Ford, by napuscic go na ZSRR
    gdy ten kompletny wariat zerwał się z łańcucha antykominternowskiego, alianci poczuli sie zagrożeni i zmienili front zawierajac sojusz z Stalinem...

    a sam Hitler rzeczywiscie uznawał kapitalizm, bo pasowal do koncepcji darwinowskiej

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • abc
    Tia "prtestantem", człowiekiem zafascynowanym ( https://pl.wikipedia.org/wiki/O_Żydach_... ) a socjalizm mieli robotniczy tylko w nazwie, w tym rzecz że Hitler nie wierzył w żadnego Jezusa żyda, wszystko traktował instrumentalnie, a ten -izm czy inny nie ma żadnego znaczenia, bo to jedno i to samo Straszydło, wszak trzeba spersonifikować wroga: kapitalista, żyd, uchodźca, cyklista, katolik, etc.

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Arian
    notabene hitler był ochrzczonym i zdeklarowanym katolikiem, a nie prtestantem

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Arian
    nieprawda,,, mein kampf "gloryfikował kapitalizm kartelowy i darwinizm spoleczny....
    komunizm zas chciał zniszczyvć wszelki kapitalizm
    nie sluchaj nawiedzonych głupot JKM

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • abc
    nie analiza twórcy Mein Kampf, oni są wszyscy podobni.

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Arian
    manifest komunistyczny...

    · Zgłoś · 5 lat temu