drzewo umiera

Irena Świerżyńska

tak -  też  chyba dobrze 

umierać i stać

 

prosto 

wytrwale  bronić

osłonić

choć samo i puste boki

przytrzyma fale i wichru skok

 

szaro i żółto

bez krzty zieleni i korzeń ten sam 

w tej samej ziemi

soki zbiera

i ciepłem ściele swoje odnogi

 

i jeszcze 

choć - suchy pilnuje drogi 

duchem 

 obroni

 

to nic -  że ubogi

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 29 stycznia 2019
anonim