zostałaś Anno

Irena Świerżyńska

odeszłaś 

duch został

nosi i głosem anielskim ogrzewa

tłumy

wzruszenie i łzy

 

Twój lot i niebiosa puchem

 wyścieli

 

tam - też trzeba

tęsknoty i gwiazd koloru blond

już - śpiewa

 

było

kamienie i piach 

wiatr w oczy i los człowieczy

szarpany

 

 

talent  -  sam i woda głęboka

łódź wiotka skrzydlata brzeg stromy i fala 

wyrzuca na scenę 

San Remo

 

płyń i wróć

zaprasza Akropol biały i gwiazda

wschodnia

nowa

olśniewa greckie kamienie

muł  zmywa

 

wysoko nuci i Twój

czeka

 

 

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 1 lutego 2019
anonim