Mglistość twoich oczu
Z mgieł wszystkich widzenia
jedna mnie obchodzi,
ta co z podniecenia
oczy jej zachodzi
Gdy oczy tak mętne
jaskrawość już tracą
myśli mam pokrętne
jak nicpoń -ladaco
I patrzę w tą mętność,
którą czczę namiętnie
z największą mi chęcią
i nadzwyczaj chętnie
Najbardziej urocza
i daje mi męstwo
mgła co w twoich oczach
zwiastuje szaleństwo.