zmienisz
świat
nic nie zrobisz
nie pomoże żaden bat
nie pochwali myśli
złotej
nie doprawi chaty lotem
może
dzisiaj spadnie młot
może pazur
czarny kot przestawi tory
zamknie wrota i odwróci
woń komory
zmieni rogi na ostrogi
ruszy zwoje kręte
zmyje loki pełne kpiny i pokaże twarz
bez drwiny
kiedy
dziś gdacze
pluje
zaplątana jeszcze w pąkach
a - jaka mądra
wichrem rozpędzona
grzywka