gdyby tylko

Justyna Maciejowska

gdyby tylko

każdy miał zdolność

kłamać o sobie samym

jak przy pierwszej rozmowie

o sporcie, kawie i abstynencji

gdyby tylko dało się ot tak

bez większego wysiłku

być osobą fotografii

którą każdego dnia 

misternie kreujesz

wznieść się

na wyżyny swej inteligencji

prowadzić dyskurs

o molekułach

hiperglikemii 

monopeptydach

landszaftach

i wakacjach w Tajlandii

o ramenie zjedzonym na dzisiejszy lunch

o niewykorzystanych metrach kwadratowych

swojego mieszkania

i sercu w stanie deweloperskim

 

Justyna Maciejowska
Justyna Maciejowska
Wiersz · 20 lutego 2019
anonim
  • Arian
    nieco z Kazimierza w Krakowie...

    · Zgłoś · 5 lat
  • Konrad Koper
    Beznamiętna proza ?

    · Zgłoś · 5 lat
  • Yaro
    gdyby tylko

    każdy miał zdolność

    kłamać o sobie samym

    jak przy pierwszej rozmowie



    -- ...tylko to ukradnę...

    · Zgłoś · 5 lat