Literatura

Truposznica (wiersz)

abc

Szwendają się gołębie na kwadracie

Rynku Wielkiego w Zamościu

upierzone barwą popielatą tupią nieustannie

mimo niedowładu nóżek

 

ci weterani czyśćca żebrzący

okruchów wybawienia szara proza życia

są bez zapotrzebowania rynkowego

(dinozaury latające szczury)

tylko paskudzą odchodami patio

 

w przeciwieństwie do swoich wyniosłych

pobratymców w lśniącej bieli

symbolu czystości i romantycznych wzruszeń

których przodek z bliskiego wschodu

„przyniósł na arkę Noemu pierwszą oznakę

suchego lądu”

 

Heimkehr (Powrót)

 

Nie rzucaj ptaszka w ogień mówi dziecko

na stosie w środku płomieni globus

w Chorzelach

żydowsko-polska rasa podludzi ze wschodu

stanowi zagrożenie dla świata

dumy i wartości

 

Trzeba przygotować odpowiednie podłoże

dla pojazdów z Treblinki

stworzyć dobry grunt pod nawożenie

ludzkimi prochami trawników


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 23 lutego 2019 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca