W odbiciu fal
widzę smutek
w strunach muzyki
nucę piosenkę
Gdzie jesteś
Melodio wspomnień
drogo marzeń
z tamtych chwil
Które odleciały
na wietrze
i już nie powrócą
bo pozostały
wśród chmur.
W odbiciu fal
widzę smutek
w strunach muzyki
nucę piosenkę
Gdzie jesteś
Melodio wspomnień
drogo marzeń
z tamtych chwil
Które odleciały
na wietrze
i już nie powrócą
bo pozostały
wśród chmur.
Łatwo odkryć że kluczem do wiersza jest słowo "tęsknota". To słowo wyraźnie przygniata, ciąży, doskwiera ale też odbiera. Ostatnie wersy są niezwykle istotne. Bo w kontekście słowa "tęsknota" nagle pojawiają się nowe słowa. Wspomnienia droga marzeń i ulatują w chmury. One nie tylko równoważą wydźwięk wiersza, ale też dodają otuchy, nadziei... Czytelnikowi.
Pozdrawiam Nemezis 89, lok.19
Ps. Słowianie trzymają się razem ! Tak ?
https://www.youtube.com/watch?v=RHc3aZpH...
https://www.youtube.com/watch?v=d7qNZ_QA...
I podobają mi się te wiersze podwórkowe. Trafiają prosto w serce moje !
A, teraz patrz na czary mary słów i myśli. Oddychaj powoli,odpuść- mija złość.
:)