Z tamtych chwil.

Krzysztof Kowalski.

W odbiciu fal

widzę smutek

w strunach muzyki

nucę piosenkę


Gdzie jesteś


Melodio wspomnień

drogo marzeń

z tamtych chwil


Które odleciały

na wietrze

i już nie powrócą

bo pozostały

wśród chmur.

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 4 głosy
Krzysztof Kowalski.
Krzysztof Kowalski.
Wiersz · 1 marca 2019
anonim
  • Anonimowy Użytkownik
    Nemezis 89, lok.19
    Nie jest przegadany, wcale a, wcale. Jest w tym wierszu smutek i tęsknota, nie wiadomo za czym, a ja taką tęsknotę lubię najbardziej. To jest tęsknota siostrzana, jak za siostrą , która wyjechała i zginęła gdzieś w dalekim świecie , ale ja pamiętam ją z jej najlepszego okresu, pamiętam ją radosną, i przeskakującą z nogi na nogę. Już mało kto, potrafi jeszcze tak podskakiwać . Dorosłość to waga ciężka, ale znam kilku dorosłych lekkich jak piórko. Ciepłych i sympatycznych. Pachnących chlebem i pomidorami i bazylią.

    I podobają mi się te wiersze podwórkowe. Trafiają prosto w serce moje !
    A, teraz patrz na czary mary słów i myśli. Oddychaj powoli,odpuść- mija złość.
    :)

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Konrad Koper
    Krótki i wiele myśli…

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Mithril
    ...przegadany - jednociągowy - gniot, który ma z "liryką" tyle wspólnego, co kowadło z kołem ratunkowym

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Krzysztof Kowalski.
    Niemezis Dziękuję za opinię bo przeważnie to każdy krytykuje tu to co napiszę, oprócz redakcji która niektóre teksty wyróżniła co było dla mnie miłym zaskoczeniem.

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Anonimowy Użytkownik
    Robert Dostatek
    Skojarzyłem z piosenką Dawida Podsiadły.
    https://www.youtube.com/watch?v=d7qNZ_QA...

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Anonimowy Użytkownik
    Nemezis 89, lok.19
    Ładny, biały wiersz. Zgrabnie poprowadzony i czyta się go z lekkością.
    Łatwo odkryć że kluczem do wiersza jest słowo "tęsknota". To słowo wyraźnie przygniata, ciąży, doskwiera ale też odbiera. Ostatnie wersy są niezwykle istotne. Bo w kontekście słowa "tęsknota" nagle pojawiają się nowe słowa. Wspomnienia droga marzeń i ulatują w chmury. One nie tylko równoważą wydźwięk wiersza, ale też dodają otuchy, nadziei... Czytelnikowi.
    Pozdrawiam Nemezis 89, lok.19

    Ps. Słowianie trzymają się razem ! Tak ?
    https://www.youtube.com/watch?v=RHc3aZpH...

    · Zgłoś · 5 lat temu