Ziemia na zawsze obiecana

Arian

 

Byli albo nie byli w niewoli

Uciekinierzy albo wygnańcy

Pod plagą lub groźbami

Uchodzili z Egiptu

Pognani przez faraona na pustynię

Ślepiec słyszący głosy 

Zaprowadził lud dalej na manowce

 

Zaiste plemię to wybrane

Lecz bohaterowie marni

Piachu nabrało w usta

Zamiast pić wodę Nilu

Marzyły się ogrody Kanaan

A zastała ułuda eldorado 

Puenta odarta z mitu

 

https://www.youtube.com/watch?v=p2kRc2aHTnk

 

Arian
Arian
Wiersz · 27 marca 2019
anonim
  • Arian
    Na ironię zakrawa,że koszmarny film Wajdy pt ,,Ziemia obiecana" z lat 70tych XX wieku pasuje dobrze do rzeczywistości IIIRP.

    · Zgłoś · 5 lat
Usunięto 1 komentarz