wiersz jaki się zdarzyć musi

Grzesiek z nick-ąd

 

Bez ciebie nawet wiosna nie potrafi pachnieć,
wiatr błąka się po sosnach, czasem szyszka pęknie,
czasem popod chmurami żurawi latawce
wysyłają za nami klangoru piosenkę.

Pewnie chodzisz do kina na filmy o szczęściu,
obok jakaś dziewczyna rozdrapuje ciszę...
U mnie? Bardzo spokojnie: trochę wódki, zdjęcia,
a potem w pustym oknie smutne wiersze piszę.

Wiesz, stary pan listonosz chyba nas polubił:
choć rewir mu zmieniono przychodzi, po prostu
jakby czytał ze zdjęcia, gdy cichutko mówi:
to ostatnia, na szczęście, wasza bez was wiosna.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 1 głos
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 28 marca 2019
anonim