Lumen i lux

silva

witraże rodzą się by ożywiało je miodowe światło

przefiltrowane cudownie przemienia barwy

w feerię hologramów

 

tylko ono może odnaleźć subtelność

każdego odcienia szkła i sens

idealnej mimikry

 

symetria płatków niejednej stokrotki

uwiodła witrażystę

 

tak uobecnił niewypowiedziane

 

----------------------------------------

 

ogień z płonącego transeptu

także ożywia rozety

ostatni raz

 

16.04.2019

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 1 głos
silva
silva
Wiersz · 17 kwietnia 2019
anonim
  • silva
    Arianie, tak, masz rację. Dzisiaj istnieje nawet poezja holograficzna (E. Kac). W ND, zwłaszcza w transepcie, barwne refleksy z wielkich rozet dialogowały, tworząc złudzenie trójwymiarowości idealnych geometrycznie figur, imitujących układ płatków kwiatów. Róż, ale ja stawiam na stokrotki. Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Arian
    hologram to iluzja geometrii trójwymiarowej

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • silva
    Konradzie, dziękuję za słupek i epitet "nieszablonowy". Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Konrad Koper
    Widziałem na innym portalu, nieszablonowy !

    · Zgłoś · 5 lat temu