Literatura

Lumen i lux (wiersz)

silva

witraże rodzą się by ożywiało je miodowe światło

przefiltrowane cudownie przemienia barwy

w feerię hologramów

 

tylko ono może odnaleźć subtelność

każdego odcienia szkła i sens

idealnej mimikry

 

symetria płatków niejednej stokrotki

uwiodła witrażystę

 

tak uobecnił niewypowiedziane

 

----------------------------------------

 

ogień z płonącego transeptu

także ożywia rozety

ostatni raz

 

16.04.2019


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 17 kwietnia 2019, 21:07
Widziałem na innym portalu, nieszablonowy !
silva 17 kwietnia 2019, 21:12
Konradzie, dziękuję za słupek i epitet "nieszablonowy". Pozdrawiam.
Arian
Arian 19 kwietnia 2019, 09:50
hologram to iluzja geometrii trójwymiarowej
silva 19 kwietnia 2019, 10:40
Arianie, tak, masz rację. Dzisiaj istnieje nawet poezja holograficzna (E. Kac). W ND, zwłaszcza w transepcie, barwne refleksy z wielkich rozet dialogowały, tworząc złudzenie trójwymiarowości idealnych geometrycznie figur, imitujących układ płatków kwiatów. Róż, ale ja stawiam na stokrotki. Pozdrawiam.
przysłano: 17 kwietnia 2019 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca