Literatura

Retrospekcje (wiersz)

Tomasz Kucina

 

życie to kammerspiel

gabinet doktora Caligari

w skrzyni kukła zamiast lunatyka

 

z dowolnej perspektywy

podmieniają ci świat

krzywe kształty okien i drzwi

 

sztuczna scenografia

a człowiek z domalowanym cieniem

egzaltuje ekspresją

 

obrazy życia kapią sobie

z pędzla Waltera Reimanna

prosto na schody kuchenne Jessnera

 

listonosz używa siekiery

dziewczyna skacze z piętra

przez okno pozbawione głębi

 

ile jeszcze żelastwa

i gdzie prowadzą te filmowe szyny

gwałtów oraz obłędów na ludzkiej duszy

 

baldwinowskie odbicie w lustrze

w końcu wypala sobie w łeb

oto zachodni realizm poetycki

 

czasów jakże współczesnych

--


przysłano: 29 kwietnia 2019 (historia)

Inne teksty autora

Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
Za_pamiętniki
Tomasz Kucina
Rogaci Wikingowie
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca