Literatura

~ NIEDZIELA (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

       ~ NIEDZIELA 
 
Niedziela… wpół ósmej
już dzwony dzwonią
jak zwykle dzwonią
dojmując dzwonią
wciąż dzwonią…
 
By mógł kolejny
zbok… dziecka dłonią
maleńką dłonią
niewinną dłonią…
złożyć ofiarę
na oczach pana
zabić w nim wiarę
duszę poranić
za mdłym ołtarzem
 
„Chwała ci Chryste
… ufało tobie”
ksiądz… antychrystem ?
skąd mogło wiedzieć
boguś… zawiodłeś !
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………… Rydzykówko ~ 12 maja '19
 
Ps.
Po obejrzeniu tego do głębi wstrząsającego i bulwersującego dokumentu wyszedłem na taras na papierosa i...
usłyszałem dojmujący odgłos kościelnych dzwonów... jak wtedy, gdy byłem ministrantem...
a kilku ubogich kolegów opływało w atrakcyjne gadżety od księdza Marka W. z parafii Najświętszej Marii Panny w Toruniu.
Na pytania - skąd... tylko tajemniczo acz znacząco się uśmiechali... aż zdradzili w końcu... co ksiądz z nimi robił...

 


dobry– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 13 maja 2019, 10:57
Znana prawda- wykazałeś wrażliwość, nieźle napisane…
Arian
Arian 16 maja 2019, 16:58
JPII wyniesiono przedwczesnie na ołtarze. Po licznych skandalach w kościele może stac sie wkrotce powodem do wstydu, zamiast chluby narodowej.
Usunięto 1 komentarz
przysłano: 13 maja 2019 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca