wstań
rusz ścianę zbij mur
za miedzą jasność
otworzy zachód
zamiecie
wschód
dość
już - czas
jeden z pasterzy w poprzednim wieku
widział człowieka
ten - padał i wstawał
mierzył ciernie i doły
góra
gładziła trony
to - Popiełuszko
pokazał światło i zbudził wir pracy
ruszyły bramy
zamigał lud
widział siłę - Solidarności
nie widział ręki
tej - co dusi
splecione
w bagażnik rzuci
pokaże głębiny
zmieniły loty
wolność zakwitła
owoce ścieli
kwiaty
zostaną
październik 2016 r