Literatura

kamień na dnie (wiersz)

Yaro

w bystrej rzece na jej dnie 
spoczywa kamień 

woda obmywa go

nadaje kształt

 

każdy kto próbuje 
wydostać go na powierzchnię 
nie potrafi zanurzyć się do dna 
zbyt głęboko mimo że
woda czysta jak szkło 

 

serce zbyt twarde bije 
mimo że martwe jak morze 
słona łza na koszuli 
opada wsiąka 
pozostawia biały ślad 

 

czekać aż woda opadnie 
trzeba czekać wiele lat 
ona zapomni o chłopcu sprzed laty 
po drodze kamieni dużo 

 

nie mogąc sięgnąć dna 
konam w bezkresie 
sam na sam otacza mnie niepokój 
w górze ptaki swobodne 
jak niegdyś sny których nie pojmuję

 


wyśmienity 2 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 5 czerwca 2019, 08:31
Metaforyczny kamień. 6 ! Szczerze !!
Mithril
Mithril 7 czerwca 2019, 08:53
...chałupnicze kocopoły
Konrad Koper 7 czerwca 2019, 10:03
Idź precz !
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska 7 czerwca 2019, 10:25
Tak, tak - super
przysłano: 4 czerwca 2019 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca