przydługi wiersz o krótko i na temat

Grzesiek z nick-ąd

 

Na przekór wielkim słowom
hałas przerasta ciszę
uczynkiem, myślą, mową
Siedem najprostszych życzeń:

Po pierwsze się nie wściekaj,
że nie rozumiem puenty,
popatrz jak na człowieka
co wierzy w argumenty.

Po drugie i po trzecie
nie wkurzaj się, nie wkurzaj,
bo na tym prostym świecie
za dużo jest powtórzeń.

Po czwarte, bardzo ważne
to wiersz jest najważniejszy,
omijaj ciszą błaznów
lecz nie omijaj wierszy

Piąte możesz pominąć
szóstego nie mijając:
nikt się nie rodzi świnią
lecz ludzie świnie grają.

I po ostatnie wreszcie,
gdy hałas mieszka w tobie
sam nie wiesz czy już jesteś
świnia czy jeszcze człowiek.

Na przekór własnym lękom
zachowaj w sobie ciszę
i spokój miej pod ręką,
tą którą wiersze piszesz.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 4 głosy
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 19 czerwca 2019
anonim