Origami

Krystyna Morawska

Nieruchome oko ptaka

mieści się w cienkich liniach zagięć.

Uważam na dłonie, by nie zboczyły

z papierowej drogi. Wszystko wygląda

jak żywe - gotowe do skoku w świat,

 

gdzie sztuką jest ułożyć życie na wzór

tańczących żurawi - symboli szczęścia

i wierności. Przybieram kolor słońca;

o więcej nie śmiem prosić.

 

Modelowanie bez kleju i nożyczek

ma swoje dobre strony.

 

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 1 głos
Krystyna Morawska
Krystyna Morawska
Wiersz · 29 czerwca 2019
anonim
  • Konrad Koper
    Gratuluję i zapraszam na portal ! Abstrakcyjny, mądry… wręcz odkrywczy. Zapraszam do mnie…

    · Zgłoś · 5 lat temu