Nie miał ci względu on na majestat,
choć przy królewskim siadywał tronie.
Więc go mijała życiowa fiesta,
a on jej nigdy się nie pokłonił.
Tęgą miał głowę i cięty dowcip.
I do żywego potrafił dopiec.
Dworu życzliwych rad nie chciał słuchać.
Pragnął być wielkim, lecz miarą ducha.
Nie dbał o los swój marny na ziemi
i ryzykując czasami głową,
z naiwną wiarą, że świat odmieni,
nieraz królowi tchnął prawdy słowo.
Królewski błazen, królewski trefniś,
bywa, że długo po nocach nie śpi.
Podlicza sińce i liże rany,
ręką monarszą we dnie zadane.
Lecz nad swym losem się nie rozczulał.
Jak kropla skałę, on drążył króla.
Aż abdykował tyran satrapa.
Na jego tronie siadł demokrata.
I wnet odmienił się styl rządzenia:
Błazna szczególnie jął król doceniać.
Królewski trefniś, królewski błazen,
zwielokrotnione ma apanaże.
Lecz dziwnym trafem zaniemógł nagle
i przykre słowa więzną mu w gardle.
Więc nie pomstował już nikt na króla
chociaż koronę i tron przehulał.
Nikt nie wydusił już nawet słowa,
gdy demokrację prywatyzował,
i między jednym, a drugim rautem,
demokraturę wdrażał ryczałtem.
Błazna uwłaszczył. Ten jak wieść niesie
już się załapał w innym biznesie.
Królewski błazen, królewski trefniś
dziś reklamuje produkty Pepsi.
I cnym szaraczkom głosi z lubością,
priorytet bytu nad świadomością.
Lecz choć utajnił swe personalia,
czasem ktoś krzyknie: „Serwus kanalia!”
A morał z tego prosty wynika,
że skuteczniejsza marchew od kijka.
Bo za złotego cielca ukazem,
zaprze się ducha niejeden błazen.
...zamiast kasować wyłącz komentowanie, co będzie miało moc utrzymywania ciebie w genialności i nieomylności twojej klawiatury
A ja konsekwentnie będę usuwał komentarze pisane wściekłością i nienawiścią, tak jak Twoje. Życzę głębszej refleksji nad sobą. Pozdrawiam.
A ja konsekwentnie będę usuwał komentarze pisane wściekłością i nienawiścią, tak jak Twoje. Życzę głębszej refleksji nad sobą. Pozdrawiam."
...wściekłość i nienawiść - to się zwie projekcja
- zaś
"Królewski błazen, królewski trefniś"
- tautologia pozostanie tautologią
ps............................ciach na komentowanie, to nie to samo, co usuwanie niewygodnych komentarzy
twój natarczywy hejt pod różnymi publikacjami zasługuje jedynie na psychiatrę
skargi takich pokrzywdzonych przez los błaznów lądują do kosza w urzędach