Dwie twarze

Krystyna Morawska

Czas zrzucić niewygodne stroje, zbędne

myśli, uczucia. Tak niewiele znaczą.

Mówisz, że ciemność wzbogaca zmysły,

ale zdrewniałe gałęzie nie wchłoną ptasiego

głosu. Czas przebrzmiał i gubi kolory.

 

Jednak ktoś tutaj był. Zostawił ślad,

dlatego cichnie powrotna droga

- nie proś bym tam znowu poszła,

biel jest zbyt bolesna.*

 

Zakładam plecak. Jest coraz lżejszy,

chmury uniosły się odsłaniając drugą

połowę delikatnego naskórka Seleny.

 

Wiem, gdzie mam ciebie szukać

 

 

*John Ashbery

 

Krystyna Morawska
Krystyna Morawska
Wiersz · 29 lipca 2019
anonim
  • Mithril
    ...ciekawie, choć mimorym

    "Czas zrzucić niewygodne stroje, zbędne
    myśli, uczucia. Już nie są moje."

    - "stroje"; "moje" - dyktuje dalszy odbiór

    · Zgłoś · 5 lat
  • Krystyna Morawska
    Dzięki - poprawiłam. Tyle razy sprawdzałam...

    · Zgłoś · 5 lat
  • Arian
    utopia, jak ciemna lub jasna strona księżyca...
    on cały jest ciemny

    · Zgłoś · 5 lat
  • Konrad Koper
    Świetnie podane wyznanie !

    · Zgłoś · 5 lat