stara szkoła

Irena Świerżyńska

byłaś

bywasz -  taka mądra szkolna główko

chociaż  trochę  myśli masz

rozjaśnioną

srogą

twarz

 

ale -  głębiej już kruszyny

odleciały w dal ptaszyny  zostawiły

te okruchy  

 

może 

zjedzą  tamte muchy

 

zieleń  ławki milczy  i noga nic

nie powie

 

i cicho - sza  

głuptasie

 

zostawili  -  tobie

 

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 15 października 2019
anonim