Literatura

PRAWDA (wiersz)

Marcin Strugalski

Prawda o świecie jest schowana

 

zapisy o niej

a były takie

zamknięte są w żelaznej górze

przez człowieka

 

żelazo dobrze chroni

przed natarczywością

 

nam

pozostali tylko Pitagoras

Hipokrates

Dedal

 

o Ikarze mówimy najczęściej

bowiem czupurność

i spadanie

są przykładne

 

można ją usłyszeć

ale tylko usłyszeć

w jaskółczym locie

kiedy ścina powietrze

 

kładzie rzeczywistość jak kłosy

 

jest

w szeleście owadów

porach roku

przemijaniu

 

widać ją

w kręgach na wodzie

i w plastrach miodu

 

w drzewach trwa bez ruchu

podobnie jak w skałach

 

a w łyżce dziegciu jest jej najwięcej

 

jest również w pustce plaży

szum fal często o niej mówi

za każdym razem

dotyk wydm na plecach

łaskocze nią

 

wtedy można się uśmiechnąć

i nie wiedzieć nawet

że ciało poczuło opowieść

dla nas

to tylko trawy poruszane na wietrze

 

krótka

historia o prawdzie


dobry 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 15 pazdziernika 2019 (historia)

Inne teksty autora

wśród traw
Marcin Strugalski
letni śnieg
Marcin Strugalski
okiem zimy
Marcin Strugalski
przejście podziemne
Marcin Strugalski
AUTOBUS PEŁEN NOCY
Marcin Strugalski
WODOSPADY
Marcin Strugalski
ŚRODKI KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ
Marcin Strugalski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca