Wojenko, wojenko, cóżeś ty za pani?
Że Ty nawet, że Ty nawet
zezwierzęcasz naszych?
Wojenko, wojenko, co za moc jest w tobie?
Że jak granat gruchnie, że jak granat gruchnie
to oderwie nogę?
Wojenko, wojenko, cóżeś ty za pani?
Na wojence ładnie, Bóg krwi świeżej łaknie
kto dziś będzie sztywny? Kto dziś będzie sztywny?
Tego nikt nie zgadnie.
Maszeruje chmara, ksiądz pokropi gnata
Po trupach do celu, po trupach do celu
Bo Ojczyzna rada.
Wojenko, wojenko, co za moc jest w tobie?
Kogo nienawidzisz, kogo nienawidzisz
to żyje szczęśliwy.