Na Piekarskim wzgórzu
w samym sercu Piekar Śląskich
na wysokim sklepieniu
łączy się historyczna prawda
Piekarski Kopiec Wyzwolenia
Usypany rękami Ślązaków
którzy krwią walczyli o Polskę
o matkę ojczyznę ziemię naszą
o naszą niepodległość
O kraj i honor społeczeństwa
by uwolnić nas z wieloletniej niewoli
o prawdę godność i sumienie
by każdy był dzisiaj wolny.