Na Piekarskim Wzgórzu
w środku Piekar Śląskich
Bóg połączył mieszkańców Polski
którzy przybywają na pielgrzymki
aby się modlić każdego roku
W Świątyni Bożej która powstała
rękami i ciężką pracą Ślązaków
którzy latami wznosili cegłę po cegle
aby Polacy mogli uklęknąć przed Bogiem
modląc się o zdrowie i o przebaczenie
W mieście gdzie modlił się Jan III Sobieski
gdzie Papież Polak zaczynał swoją wędrówkę
gdzie prezydenci i rządzący Polską na kolanach
prosili Boga o lepszą wolną od grzechu Polskę
O Polskę silną i pełną wiary Polskę chrześcijańską
gdzie naszym władcą i królem jest Bóg nasz Stwórca
który jest drogą naszej wędrówki i naszej życiowej drogi
która prowadzi do życia wiecznego i do życia w Raju.